Steeds meer mensen beleggen in crypto of gebruiken stablecoins voor het uitvoeren van betalingen. Maar overheden en centrale banken zitten niet stil. Zo onderzoekt de Europese Centrale Bank de mogelijkheden voor de introductie van een digitale euro. Wat betekent dit voor cryptovaluta? In dit artikel geeft LiteBit achtergrond over de ontwikkeling van cryptovaluta door centrale banken.

De Europese Centrale Bank (ECB) is al enige tijd bezig met onderzoek voor het ontwikkelen van een digitale euro. Deze digitale euro moet de elektronische variant van onze huidige euro worden.

Een digitale munt die door een centrale bank wordt uitgegeven heet een Central Bank Digital Currency (CBDC). Het is nog niet duidelijk hoe de digitale euro van de ECB er precies gaat uitzien. Daarover heeft de ECB namelijk nog niets concreets aangegeven.

Het is wel duidelijk dat je de digitale euro in een online portemonnee kunt gaan bewaren. Vanuit deze portemonnee kun je transacties uitvoeren en betalen voor producten en diensten die je koopt. Een CBDC heeft dus al enkele overeenkomsten met crypto.

Digitale euro geeft overheden meer controle over geldstromen

In 2020 konden Europese burgers input leveren over hoe een digitale variant van de euro er volgens hen uit moet zien. Het lijkt daardoor alsof de ECB zo’n digitale euro vooral voor Europese burgers maakt. Maar overheden van eurolanden kunnen zelf ook voordeel hebben bij de introductie van een digitale staatsmunt.

China is wat dit betreft een aardig voorbeeld. Het land is jaren geleden al begonnen met de ontwikkeling van een digitale yuan. Deze e-yuan, ook wel digitale renminbi genoemd, kunnen Chinezen al op grote schaal gebruiken. Voordeel voor de overheid is dat het gebruik van de e-yuan heel goed te volgen is.

Dit is een groot verschil met veel cryptomunten die als een decentraal netwerk zijn opgezet, waar gebruikers transacties kunnen doen zonder tussenkomst van een derde partij. Overheden zijn beducht dat vooral cryptofora die anonimiteit van de gebruikers benadrukken, kunnen dienen als vehikel voor witwaspraktijken, belastingontduiking en andere criminele activiteiten.

De opzet van digitale valuta van centrale banken zal juist de nadruk leggen op de traceerbaarheid van geldstromen, waardoor criminele transacties lastiger worden. Op de langere termijn zouden landen met digitale valuta ook afkunnen van intermediaire diensten zoals het internationale betalingssysteem SWIFT. 

Veel landen worstelen nog met de regulering van cryptomunten. Aan de ene kant kan de onderliggende blockchaintechnologie interessante innovaties bieden. Anderzijds zijn overheden beducht voor cryptovaluta die puur als alternatief geld worden gebruikt voor klassieke valuta. 

Als cryptovaluta op relatief kleine schaal worden gebruikt als betaalmiddel, is er niet veel aan de hand. Maar zodra overheden een potentiële bedreiging zien voor het huidige financiële stelsel, zijn ze geneigd om in te grijpen. Daarom heeft onder meer de Europese Unie kritisch gereageerd op de plannen van Facebook voor de introductie van een eigen cryptomunt. 

De vraag of de komst van digitale munten van centrale banken een bedreiging vormt voor cryptovaluta, hangt dus vooral samen met het onderliggende doel van cryptoprojecten. 

Blockchaintechnologie die vooral gericht is op innovatie in de financiële sector, heeft waarschijnlijk weinig te duchten van digitale overheidsmunten. Op korte termijn hoeven cryptovaluta nog niet bang te zijn voor de invloed van digitale overheidsmunten, want het zal nog zeker een paar jaar duren voordat bijvoorbeeld een digitale euro concrete vormen gaat aannemen.

Wanneer je zelf graag cryptocurrencies wilt kopen, kun je dat bij LiteBit doen. Bij deze Nederlandse crypto exchange kun je meer dan 70 verschillende cryptocurrencies kopen en verkopen. Meer weten? Klik hier.